BMW filijala u Australiji je obavestila više od 12.000 vlasnika serije 3 kodne oznake E46 da moraju pod hitno da prestanu da voze svoj automobil i da se jave na servis.

Radi se o primercima proizvedenim u periodu od 1997. do polovine 2000. godine. Opoziv je toliko hitan da ja BMW objavio dokument sa popisom svih VIN brojeva vozila koja se moraju javiti na servis.

Uzrok ovog opoziva su Takata vazdušni jastuci. Obrazloženje je da postoji “kritičan rizik od ozbiljnih povreda pa čak i smrti za putnike. Postoji verovatnoća da se u slučaju sudara vazdušni jastuci neće naduvati, a da stvar bude gora, ampula s gasom može da eksplodira.

Svi vlasnici spornih vozila za koje se dokaže da imaju neispravan deo će dobiti zamensko vozilo ili neki sličan oblik obeštećenja, dok će njihov automobil prevesti BMW-ovi tehničari.

BMW e46

BMW E46 je četvrta generacija BMW serija 3 automobila, koja se proizvodila od 1997. do 2006. godine. Verzije karoserije koje su bile dostupne su limuzina sa 4 vrata, kupe sa 2 vrata, kabriolet sa 2 vrata, karavan sa 5 vrata i hečbek sa 3 vrata.

Pogon na sva četiri točka, poslednji dostupan u seriji BMW E30, ponovo je uveden za model BMW serija 3 E46 i to na modelima 325xi, 330xi i 330xd. E46 je prva serija 3 koja je dostupna sa motorom koji koristi Valvetronic (promenljivo podizanje ventila). Različite elektronske karakteristike predstavljene su BMW serija 3 u generaciji E46, uključujući satelitsku navigaciju, elektronsku distribuciju sile kočenja, brisače sa senzorima za kišu i LED zadnja svetla.