Ford Mustang Lithium na električni pogon ima 900 KS, preko 1.350 Nm obrtnog momenta ali i manuelni menjač!

Ford je kreirao koncept “Muscle car” na električni pogon u saradnji sa kompanijom Webasto koja je napravila 800 voltni baterijski sklop. Ford Mustang Lithium je za sada samo prototip onoga kako bi finalna verzija trebala da izgleda. U njemu su ugrađente napredne tehnologije upravljanja temperaturom litijum jonskih baterija i tehnologije pogona EVDrive. Ova tehnologija pruža vozaču da “povuče” i do jednog megavata snage iz baterije.

Ford Mustang Lithium

Ford Mustang Lithium – Manuelni menjač na elektro automobilu

U ovaj prototip je ugrađen 6-stepeni manuelni menjač. Proizvođač tvrdi da menjač može podneti obrtni moment koji vozilo poseduje i da će zajedno sa diferencijalom uspešno preneti snagu na podlogu.

Komponente karoserije su napravljene od ugljeničnih vlakana, oslanjanje je modifikovano pa je Mustang niži za 25mm. od ostalih stvari možemo nabrojati – Forgeline točkovi od 20 inča, gume Michelin Pilot Sport 4S, Brembo kočnice sa modela Shelby GT350R, aero body kit, prozirna Webasto hauba, TurboCord portabl punjač…

Vozač takođe može da bira između četiri moda vožnje (Valet, Sport, Track i Beast), i to preko 10.4-inčnog ekrana osetljivog na dodir.

Američki proizvođač već je najavio da će uskoro debitovati električni SUV koji je u vizuelnom smislu inspirisan ikonom te marke – Mustangom. U zavisnosti od reakcije potrošača odnosno kupaca na ovaj model, može se reći da će Ford razmotriti i elektrifikaciju svoje legende.