Mini Cooper SE je prvi serijski model koji pokreće električni motor. Radi se o modelu sa motorom snage 184 KS i obrtnim momentom od 270 Nm. Mini iima pogon na prednjim točkovima i litijum – ion bateriju kapaciteta 32.6 kWh. Ovo je dovoljno da Mini pređe do 270 km sa jednim punjenjem.

Mini Cooper SE

Možda neće imati isti uticaj kao originalni Mini, ali novi Cooper SE je važan model jer dozvoljava brendu u vlasništvu BMW-a da uđe u električno doba. Označen je kao “prvi čisto električni premijum mali automobil”.

Dizajn je tipičan Mini i odzvanja konceptnom automobilu koji je predstavljen u septembru 2017. na Salonu automobila u Frankfurtu. Ovi jarko žuti akcenti na prednjoj rešetki i poklopcima bočnih retrovizora označavaju da to nije običan Mini, baš kao i funky točkovi od legure koji se u suštini prenose sa showcar-a. Odsustvo izduvnog sistema je još jedan znak da automobil nema motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kao i kod svakog drugog električnog automobila, obrtni moment je dostupan od samog starta, pa tako ovom malom kartingu treba 3.9 sekundi da se katapultira do 100 km/h.

Potrebno je dva i po sata da se baterija napuni do 80% uz kapacitet punjenja od 11 kW i tri i po sata do 100 %. Na stanicama koje omogućavaju brzo punjenje od 50 kW, do 80% baterije je potrebno samo 35 minuta.

Mini Cooper SE

Što se tiče praktičnosti, Mini Cooper SE nudi isti volumen zapremine gepeka od 211 litara kao i konvencionalni model sa troje vrata. Ukoliko preklopite zadnju klupu, dobijate 731 l prostora.

Novi Mini je nešto viši od standardnog (+18mm) kako bi se osigurao dodatni razmak od tla za bateriju montiranu u podu.