Nakon 29 godina, sledeće godine prestaje proizvodnja Forda Mondeo, modela koji je do sada prodat u preko 5 miliona primeraka.

Iz forda su službeno objavili da će u martu mesecu 2022. godine zaustaviti proizvodnju Mondea. Ford Mondeo se proizvodi od 1993. godine, i nakon 5 miliona prodatih primeraka, poslednjih godina potražnja za ovim modelom je značajno pala.

U poređenju sa 2000. godinom, potražnja za sedanima u ovom segmentu je pala za neverovatnih 80%, dok danas kupci traže modernije automobile, naročito iz SUV segmenta.

Iz ovih razloga Ford Mondeo od sledeće godine odlazi u istoriju, nakon 5 generacija koje su izašle iz fabrike. Ford naravno planira da se okrene više ka SUV segmentu i elektro pogonima.

Osim akcenta na SUV modelima, Ford je objavio ambiciozne planove za elektrifikaciju svojih modela. Do 2030. godine će se u Evropi prodavati samo električna vozila, pa je sasvim logično da se krene sa novom paletom agregata kako bi se ispratili trendovi.

Fabrika u Valensiji koja proizvodi Mondeo se prebacuje na proizvodnju modele Kuga i S-Max i planira se povećanje kapaciteta za sklapanje baterijskih sistema, kako bi se odgovorilo na potražnju elektro vozila.

Treba imati u vidu da Mondeo ne odlazi u potpunosti sa svetske scene, jer će ga Ford i dalje prodavati u Kini, gde je osvežen prošle godine, dobivši masivni 12,8-inčni displej vertikalnog formata. Kupci u najmnogoljudnijoj zemlji sveta i dalje preferiraju sedane, tako da Mondeo ima dobre šanse da niže uspehe u godinama koje dolaze.

Indirektna zamena za evropski Mondeo i severnoamerički Fusion, očekuje se da će pristići u formi robusnog karavana. Model tog tipa je spažen nekoliko puta, a mogao bi da debituje nešto kasnije tokom ove godine, mada još uvek nije jasno koji naziv će poneti.