Prve registarske oznake su 1893 godine uveli Francuzi, nakon sedam godina od izuma automobila. Tri godine nakon njih, tim putem su pošli i Nemci, dok su 1898 Holanđani prvi predstavili automobilske oznake na nacionalnom nivou.

Prvo vozilo na tablici je imalo broj “1”, a već godinu dana kasnije, 1899, izdata je registracija sa rednim brojem 168. Zvali su ih vozačka dozvola i 1906 godine je u državi bilo registrovano 2001 vozilo.

Španci su se priključili 1900, ali u sledećih pet godina u celoj državi je bilo registrovano samo 256 vozila. Ovo pokazuje kako su u to vreme automobili bili jako retki i da su ih mogli priuštiti isključivo bogati slojevi stanovništva.

Prve registarske oznake

Amerika je kasnila za Evropom pa je tablice uvela 1901 godine. U samom startu ih nije izdavala država već ste ih morali sami da napravite. Prva savezna država u Americi koja je počela zvanično da izdaje registarske tablice je bila Massachusetts i to se desilo 1903. godine.

Prve registarske oznake bile su krhke i nepraktične, te su se često lomile. Danas se tablice uzrađuju od aluminijuma, ali one sa kraja 19. veka koristile su mnogo manje izdržljive materijale, kao što je karton. Koža i porcelan koji se pekao na čeličnoj ploči bili su prvi materijali od kojih su se izrađivale tablice.

Prvi automobil u Srbiji

Srbija je na samom početku 20. veka dobila svoj prvi automobil. 3. aprila 1903. godine stigao je prvi automobil u Srbiju direktno iz Beča. Ponosni vlasnik bio je Boža Radulović, sin poznatog beogradskog trgovca Vojina Radulovića.

Svoj automobil je platio 17.000 kruna, dok je u to vreme činovnička plata iznosila oko 1.000 kruna. Beograđani su iskolačenih očiju gledali čudnu napravu, kočiju bez konja kako ide po prestoničkoj kaldrmi.

Tablice u jednoj državi možda jesu istih dimenzija, ali to ne podrazumeva i da imaju isti značaj i vrednost. U nekim zemljama na ceni su one koji imaju specifične oznake.

Tako je britanska registraska tablica “F1” prodata 2008. za 400.000 funti (500.000 evra), a sadašnji vlasnik traži za nju neverovatnih 10 miliona funti (12,5 miliona evra).

Za nešto manju sumu (10,5 miliona evra), 2008. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prodata je tablica sa oznakom “1”, a novac je iskorišćen u humanitarne svrhe.