Oprostićemo vam ako ste pomislili da je ovaj VW kombi tek izašao sa montažne linije. U pitanju je zaista kombi iz 1966. godine koji je potpuno restauriran i temeljno preuređen u moderno električno vozilo.

Povratak Volkswagenovog legendarnog kombija, nazvanog e-Bulli, predstavlja nastavak saradnje između Volkswagena i eClassicsa, koji su zajednički pokrenuli oživljavanje starih modela nemačkog proizvođača.

Nemačka kompanija eClassics je specijalizovane za ekskluzivne konverzije različitih marki automobila u električna vozila.

VW kombi

Uz klasični stil došlo je moderno srce.

VW E-BULLI CONCEPT umesto originalnog četvorocilindričnog agregata jačine 43 KS i vazdušnim hlađenjem dobio je tihi, ekološki elektro motor jačine 82 KS.

Ako uporedimo ova dva agregata možemo zaključiti da koncept ima potpuno nove pogonske karakteristike obzirom da je elektro agregat skoro dvostruko jači od stare varijante. Obrtni moment je duplo veći (212nm) i naravno, dostupan je istog momenta dodavanja gasa.

VW kombi

Sva ova dodatna brzina i snaga je tražila da se ovom kombiju poboljša i kočioni sistem kao i vešanje. Ojačana je šasija i dizajnirano je komplet novo vešanje vozila sa podesivim amortizerima. Upravljački sistem je takođe modernizovan a kočioni sistem sada čine 4 diska sa unutrašnjom ventilacijom.

Originalni T1 mogao je da razvije maksimalnih 105 km/h a danas postiže elektronski ograničenih 130 km/h.

Visokonaponska baterija smeštena je centralno u podu vozila. Ovaj raspored spušta težište e-BULLI-ja i na taj način poboljšava njegove vozne karakteristike.

Baterija se puni preko priključka za kombinovani sistem punjenja (CCS). Omogućuje punjenje naizmeničnom ili jednosmernom strujom. Baterija se puni preko AC punjača s jačinom punjenja od 2,3 do 22 kW, zavisno o izvoru električne energije.

Direktna struja: Zahvaljujući CC-priključku za punjenje e-BULLI-ja visokonaponska baterija može se puniti i u istosmernim brzim punjačima do 50 kW snage punjenja. U tom slučaju se može napuniti i do 80 posto za 40 minuta. Automonija sa punom baterijom je veća od 200 kilometara.

VW kombi

VW kombi E-BULLI CONCEPT

Koncept enterijera je moderan i avangardan. Volkswagenovo odeljenje za dizajn komercijalnih vozila razvio je novi izgled i odgovarajuća tehnička rešenja. Tek kad pogledate kroz prozore u unutrašnjost kombija, primećujete da dosta stvari nisu onakve kakve očekujete u popularnom VW T1.

Nova ručica automatskog menjača smeštena je unutar konzole između vozačevog i suvozačevog sedišta. Na istom mestu se nalazi i integrisano „start-stop“ dugme.

Najbolji deo je digitalni ekran koji je postavljen umesto originalne instrument table. Ovaj digitalni prikaz pruža vozaču mnoštvo informacija, zajedno sa tabletom integrisanim u krovnu konzolu.

Retro radio je opremljen najnovijim tehnologijama poput USB i Bluetooth-a. Komponente ozvučenja u kombiju nisu vidljive, uključujući i sakriveni aktivni subwoofer.

Za model E-Bullija T1 morate izdvojiti 64.900 eura. Napomenimo i da eClassics nudi i prerade nešto novijih VW kombija T2, po cijeni od 52.500 eura te T3 čija električna verzija košta 52.900 eura.