Kineska kompanija Xiaomi planira da u narednih 10 godina uloži impozantnih 10 milijardi dolara u razvoj proizvodnje električnih vozila. Naravno, akcenat u objavi su stavili na to da će vozila biti “pametna”.

Na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni novi modeli mobilnih telefona, Xiaomi je iznenadio objavom da uskoro ulaze u segment “pametnih električnih vozila”.

Izvršni direktor Xiaomi-a izjavio je da će ovaj segment poslovanja biti pod kompanijom koja je u potpunom vlasništvu Xiaomi-a i da će početno ulaganje iznositi oko 10 milijardi juana, a u sledećih 10 godina ukupno planiraju uložiti 10 milijardi američkih dolara.

Nakon pametnih telefona – pametni automobili

Nakon velikog broja sastanaka izvršnog tima i rigoroznog istraživanja industrije električnih vozila uvedli su da im i kupci njihove mobilne tehnologije pružaju podršku kada je reč o iskoraku na tržište automobila.

Uzimajući u obzir da Xiaomi poseduje veliko iskustvo u integraciji softvera i hardvera, da ima jak brend i veliku bazu korisnika uz velike novčane resurse koji omogućuju sigurna ulaganja, kompanija izjavljuje da električna vozila predstavljaju jednu od najvećih poslovnih prilika u predstojećoj deceniji i čine nezamenjivu komponentu pametnog življenja. Ulazak u ovaj posao, prirodan je za nas, zaključio je izvršni direktor Lei Ju.