Iako mnogo misle da je zamena motora u automobilu nemoguća misija, ipak je moguće odraditi zamenu i sve to regulisati papirološki u skladu sa zakonom.

Prosečna starost automobila u Srbiji je oko 16 godina. Statistika još govori da u Srbiji ima 2.3 miliona registrovanih vozila i da je oko 500.000 vozila starije od 20 godina.

Nakon toliko godina često dolazi do kvarova koje se ne isplati popravljati pa je jednostavnije i jeftinije jednostavno zameniti motor drugim, ali tu kreće agonija….

Zašto motor ne može da se zameni kao običan rezervni deo na automobilu?

Kako bi se automobil pojavio na nekom tržištu, neophodno je da prođe homologaciju. Kroz to ispitivanje prolaze svi delovi automobila kako bi se uporedili sa zvaničnom specifikacijom koju je dao proizvođač. „Problem“ se javlja u tome što svaki motor ima svoju kodnu oznaku sa serijskim brojem u nastavku.

Kada se automobil prvi put registruje u saobraćajnu dozvolu se unose podaci o broju motora i šasije. Brojevi motora i šasije su povezani kako bi se sprečile zloupotrebe.

U prevodu, motor jeste rezervni deo i niko vam neće zabraniti da ga zamenite, jedino što osim zamene morate da se pozabavite još nekim dodatnim stvarima.

Procedura zamene motora u automobilu

U pravilniku o ispitivanju vozila piše da se ugradnja pogonskog agregata tretira kao prepravka, u slučaju ugradnje agregata drugog tipa u odnosu na originalni.

Nemojte da kupujete motor pre nego što se uverite da je taj motor istog tipa kao onaj koji menjate ili, ukoliko je drugog tipa, da je proizvođač predvideo da može da se ugradi u taj automobil.

Zamena motora u automobilu – Odobrenje od proizvođača

Svaka ugradnja drugačijeg motora od onog koji je bio originalno ugrađen u vozilo iziskuje da prođete određenu proceduru tako što ćete prvo uputiti molbu zvaničnom predstavniku proizvođača vozila u našoj zemlji da vam odobri zamenu agregata.

U molbi je neophodno da navedete koji tip motora želite da ugradite, zapreminu i sve ostale podatke. Odobrenje košta u rasponu od 2.500 do 12.000 dinara.

Ukoliko vam proizvođač ne odobri zamenu, ne vredi da radite bilo šta dalje zato što nećete moći da prođete tehnički pregled.

Zamenski agregat

Agregat možete kupiti od zvaničnog proizvođača, fizičkog lica ili ga možete uvesti iz inostranstva. U svakom slučaju morate posedovati sve neophodne papire kao što su račun, kupoprodajni ugovor, potvrdu o odjavi vozila, saobračajnu dozvolu, potvrdu o plaćenoj carini i PDV-u.

Još jedna bitna stvar je da zamenu motora morate obaviti u servisu koji vam mora izdati fiskalni račun i potvrdu sa opisom radova koje je obavio.

Zamena motora u automobilu

Tehnički pregled i atest

Nakon ugradnje novog agregata idete na tehnički pregled gde će zvanično konstatovati promenu motora i uputiti vas dalje u laboratoriju na pregled vozila i dobijanje atesta. Sam pregled košta oko 6.000 dinara.

Pregled je veoma detaljan i rigorozan. Osim provere podataka da li šasiji odgovara novi motor, proveravaju se svi ostali sklopovi  koji se moraju prilagoditi zameni.

Ukoliko je sve odrađeno po traženim parametrima, agencija za bezbednost saobraćaja vam izdaje uverenje o ispitivanju vozila i za to morate platiti još oko 7.000 dinara.

Sa izdatim atestom i propratnom dokumentacijom se vraćate na tehnički pregled gde se zvanično završava procedura pregleda vozila. Nakon toga ostaje da MUP-u podnesete zahtev za promenu saobraćajne dozvole.